Армения напълно признава териториалната цялост на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах. Това заяви

...
Армения напълно признава териториалната цялост на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах. Това заяви
Коментари Харесай

Армения напълно признава Нагорни Карабах като част от Азербайджан

Армения напълно признава териториалната целокупност на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах. Това заяви ръководителят на арменския парламент Ален Симонян на брифинг във вторник.

Той бе запитан дали спорът е позволен, като се има поради, че през последните 30 години Армения се бори за самоопределението на Нагорни Карабах. На 20 септември обаче управляващите в противоречивата територия капитулираха след бърза военна интервенция на Баку и тя бе присъединена към Азербайджан.

" Република Армения през днешния ден няма подобен проблем. Република Армения изцяло признава териториалната целокупност на Азербайджан, в това число Нагорни Карабах. През последните две години сме го казвали евентуално осем пъти. Какво друго би трябвало да кажем ", съобщи Симонян, представен от Armenpress.

Запитан дали Ереван ще разисква правата на арменците от Нагорни Карабах по време на мирните договаряния с Азербайджан, ръководителят на Народното събрание отговори: " Мисля, че на този исторически стадий би трябвало да се съсредоточим върху подписването на мирния контракт сред Армения и Азербайджан и отварянето на всички районни връзки. След това, дали един азербайджанец ще има, или няма да има предпочитание да се върне да живее в Армения, или дали един арменец ще има, или няма да има предпочитание да се върне в Баку, Степанакерт, Шуши и всички други градове, където са живели арменци, това е въпрос на бъдещето ". Той добави, че към днешна дата това е нереалистично.

Симонян акцентира, че завръщането на жителите на Нагорни Карабах е невероятно, до момента в който не се откри мир и не се отстрани езикът на омразата.

Припомняме, че Ереван упрекна азербайджанските управляващи в етническо пречистване, откакто над 120 хиляди етнически арменци бяха принудени да изоставен Нагорни Карабах.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР